fredag 31 oktober 2014

Kalsipper av spillbitar


Det behövdes fyllas på med kalsonger och jag tog äntligen tag i att sy några stycken. Det går snabbt när man väl sätter sig och det är ett bra sätt att bli av med småbitar av tyg. Ritade ett eget mönster efter ett par som fanns hemma, tygerna kommer från diverse ställen.

onsdag 29 oktober 2014

Cykla


Storebror håller på att lära sig cykla.  Det har inte funnits något jätte intresse men så ibland vill han träna.

Memba design hade förbokning på några tyger bland annat det på bilden.  Jag köpte 7 dm för att sy en t-shirt till maken men så insåg jag att det skulle passa bättre till storebror. Ville göra en något annorlunda tröja och kom på att en lite större krage skulle passa till hösten.

Kragen är ganska lätt att göra. Börja med ett tröjmönster, måtta hur djup ringning du vill ha samt hur bred kragen ska vara. Klipp sedan ut ringningen och en vågrät nedre del. Mät längden runt halsen förutom den vågräta delen. Klipp ut halskragen som ska ha samma längd som halsringningen, det ska vara dubbla bredden på kragen. Sy sedan fast kragen längst långsidan, avsluta med att sy fast den kortsidan i den vågräta delen på tröjan. Både höger och vänster del av kragen sys fast samtidigt.

Mönster: Eget
Tyg: Finskt tyg köpt hos Memba

tisdag 28 oktober 2014

Birds


Här är ett tyg jag föll för (som de flesta andra jag har köpt) men som tog slut. Det gjordes dock en till tryckning och jag köpte mer än jag har gjort av med. Borde lägga ut det på tyghemsidan.

Klänningen är sydd efter Crossover mönstret och jag har inte gjort några ändringar på det. Trodde att klänningen skulle vara välanvänd efter att jag sytt den men så är inte fallet. Den är bara använd ett fåtal gånger. Nu tycker jag inte att det passar så bra pga årstiden så jag hoppas att jag kommer att använda den mer nästa vår och sommar.

Mönster: Cross-over tunic
Tyg: köpt i den lokala tygaffären i våras
Sydd med: overlocken och coverlocken

måndag 27 oktober 2014

Vilda hästar


Det har blivit några klänningar till mig själv den senaste tiden. Här är en som jag sydde med grund efter Simone från Jenny Hellströms första bok. Det enda jag gjorde var att göra en kjoldel. Jag hade svårt att bestämma mig vad jag skulle ha för färg på kantbanden, tillslut valde jag gammelrosa spetsresår. Det är dit sytt med trestegs sicksack. En enkel klänning som jag skulle vilja ha ett par enfärgade annorlunda tights till. Det finns planer på dem, tyg inhandlades i helgen på Syfestivalen. 

Mönster: Simone från Sy! från hoodie till skjortklänning, som är förlängd
Tyg: köpt från en facebook-sida för ganska länge sedan
Maskiner som använts: Overlock, vanlig symaskin och fållad med coverlocken

fredag 17 oktober 2014

Första Anna dress


Inser att jag visade den andra Anna dress före jag visade den första. Jaja, här kommer första klänningen, tyget kommer även det från Ohlssons tyger. När jag sytt klart denna insåg jag att den var på tok för stor längst upp i ryggen. Det var det jag ändrade till den gula klänningen. Jag fick ta in lite vid blixtlåset och sedan blev den helt okej. Ingen av klänningarna är speciellt välanvända tyvärr. De är sydda i slutet av sommaren och sen har de blivit hängande i garderoben. Lite somriga är de men tycker att de passar även nu, om inte annat så lyser de upp i höstrusket.

Tror att jag till nästa klänning ska göra en lite vidare kjol, förutom ändringarna som jag skrev i förra inlägget om samma mönster.

Tyg: Ohlssons tyget, bomull
Mönster: Anna dress - by Hand London

onsdag 15 oktober 2014

Till lillebror på beställning




Lillebror behövde långärmade tröjor, och han fick välja tyg. Han ville ha Hus-tyget. Och gick och tjatade om att han ville ha en tröja i just det tyget. Jag gick väl inte från tanke till handling på en gång utan det tog tyvärr några dagar. Gissa om han var nöjd när han väl fick tröjan. Sydde samtidig en till långärmad tröja i ett tyg som är en nyproduction av ett gammalt Fix-tyg från -70-talet. 

Tygerna kommer från Strömming, i mjukaste bambuinterlock, tyvärr säljs det inte längre. Och det andra är köpt på Jofotex men är nog även det ett tyg som inte säljs längre.

Anna nr 2




Ett favoritmönster är Anna Dress från By London.Enkel men snygg. Jag har sytt en som jag sedan gjorde diverse förändringar på och det här är andra försöket. Ryggen som jag var missnöjd med rättade jag till men det tillkom ett problem och det var framstycket, det blir två veck som måste justeras inför nästa klänning som då ska bli i fintyget. Jag är för smal över axelpartiet vilket gör att jag får ta in lite och det ska göras i överkant och ner i kilar på fram- och bakstycke.

Tyget ovan kommer från Ohlssons och är köpt när de hade 20% rabatt. Perfekt att sy i när man vill prova ett mönster men vill göra en toille som kan användas.

tisdag 14 oktober 2014

Till Olof


I början av sommaren fick en arbetskollega en liten bebis. Lille Olof är född i hästens år och hans föräldrar är från Kina och jag och kollegorna ville ge något som kopplar samman hästar och Sverige. Då passar de dalahästliknande tyget från Lillestoff. Mina kollegor önskade annan färg än röd att matcha till och jag hittade Petrolfärgad mudd och velour hos tygpyssling.se. Gillar själv den färgen mycket trots att jag inte har så mycket tyg i den färgen . 

onsdag 8 oktober 2014

R2D2


Storebrors intresse för diverse figurer ur Star Wars har vaknat, inte för att han någonsin har sett någon av filmerna men han stöter nog på dem på förskolan. När jag fick hem pastellkritor för tyg beställde han en tröja med R2D2. Så det var bara att sätta sig och försöka rita den lilla rymdroboten. Som tur var hittade jag ett klipp på Youtube som visade in i minsta detalj hur man ritar. Eftersom han är vit och det brukar vara svårt att täcka med vit färg valde jag ett ljusare tyg. Med svarta kantband och muddar som fångar upp det svarta i R2D2 så blev inte det ljusblå barnsligt. Det senare börjar bli viktigt för Storebror.

Jag är nöjd med mitt målande men en lärdom är att stryka på Totaly Stable på baksidan för att inte tyget ska bli utsträckt och glida runt under kritan. Det var lite svårt att låta bli att kladda utanför så det blev några märken utanför bilden men försökte låta bli att stryka på dem så att färgen inte skulle fastna. Tror att en del har försvunnit i tvätten.

Tyg från Ohlssons och pastellkritor beställda någonstans på nätet. 

söndag 5 oktober 2014

Till systersonen




Min syster är en återkommande beställare. Hennes lille son har en hel del MiMeLin kläder. Här ovan är de senaste tröjorna. Inga konstigheter, hade begränsat av båda tygerna och därför blev det bara framsidor. Hade jätteproblem att hitta ett matchande tyg till kaninerna. Ni anar inte hur många nyanser av blått det finns. Hittade tillslut en stuv blå interlock på Ohlssons som gick hyfsat ton i ton men aningen mörkare. Den övre med indianer matchades med ett turkosrandigt tyg som även det inte riktigt går i rätt ton men som ändå inte skär sig. 

Tyget med indianer är från Lillestoff, det randiga är köpt på Syaffärn i Linköping, Det enfärgade blå är som skrivet från Ohlssons och det med kaniner är ett tyg jag vunnit för länge sedan av Strömming.

Mönstret är eget. Och de är sydda på overlocken samt coverlocken.

fredag 3 oktober 2014

Linnéa


När jag såg tyget ovan hos Liamdlo visste jag att jag var tvungen att köpa en bit. Min favoritblomma av flera anledningar, dels mitt namn och dels att det är en ljuvligt söt blomma. Jag har en tavla som min mormor har målat där det står en så fin dikt om just Linnéor.

Det fick ligga några veckor innan jag bestämde mig för modell. Jag har använt bakstycket från Cross-Over tunic och sedan ritat ett framstycke samt förlängt. Den grå mudden tror jag att jag köpte på Syfestivalen i våras. Det är förresten dags snart igen.

Är de inte underbart söta?! :)


torsdag 2 oktober 2014

Några möss




Ett "måste ha"-tyg! Är men inte rått-fobiker så bara måste man ju tycka att dessa möss är söta. Barnen fick var sin tröja i somras. Hade tänkt att tyget skulle räcka till mig oxå men det är tveksamt.