fredag 12 december 2014

Sommaräng


Sommaräng är ett passande namn på detta tyg. Det är härliga sommarfärger på det. Jag köpte två rapporter, ca 50 cm st. Jag tvättade det och upptäcker när det har torkat att det har blivit ett streck med smuts från tvättmaskinen, försökte få bort det med diverse medel men det satt kvar. Gjorde en notering i mitt huvud att jag skulle kolla ordentligt när jag skulle sy av tyget så jag inte fick med fläcken.

Tror ni jag kom ihåg det?! Nepp, fläcken sitter mitt fram och går inte att ta bort! Sitter dessutom på det vita partiet. Håller på och funderar på en lösning men inte kommit fram till något än. Har ni någon idé? Fläcken skymtar lite över axen.

måndag 8 december 2014

Rosa Alma


För ett eller ett par år sedan sydde jag två toppar med mönstret Alma, det var lite si så där bra passform för mig men mönstret var hyfsat enkelt. Sen har det blivit liggande utan användning. Så fick jag ett ryck att sy en till och denna gång i rosa. Dock skulle jag behöva göra en Full Bust Adjustment, vilket betyder att man gör om mönstret efter den storlek på bysten man har. De mönster som görs idag, även kläder i affärerna, är gjorda efter byststorlek B. För dem som har större byst kommer kläderna därför inte sitta perfekt. Jag har C-kupa och det syns ovan att det inte sitter optimalt över bysten.

Innan nästa gång jag syr efter samma mönster måste jag prova en FBA. Det finns bra beskrivningar på nätet om hur man gör, jag ska bara orka ta tag i det :)

torsdag 4 december 2014

Tigrar till storebror


En tröja som syddes för att fylla på storebrors garderob. Inga extra finesser, tycker inte att det behövs med detta tyg. Enda nackdelen med sömnaden var att lillebror växt ur sin och blev något avundsjuk på storebror. Som tur är finns en liten bit kvar som nog kan räcka till en tröja även till honom.

Mönster: eget
Tyg: Znok

onsdag 3 december 2014

Lilla Molly



Min systerson fyllde ett år i våras och jag tyckte att han behövde en av mosters hemgjorda dockor. den är sydd med  hjälp av Karin Neuschützs bok Sy mjuka dockor. När jag var klar med dockan behövde hon förstås lite kläder och det fick bli en matchande tröja till födelsedagsbarnet. Namnet fick storebror bestämma och det blev Molly. Om hon heter så fortfarande vet jag inte men vi får hoppas på det.


tisdag 2 december 2014

Fina färger


Här är ytterligare en Cross-over. Tyget är helt klart en favorit, lite mildare rosa och så grått som passar bra ihop. Mönstret är välanvänt, har sytt flera efter orginalmönstret och sedan har jag använt bakstycket och ritat "egna" mönster efter det på både klänningar och toppar. Det är bra när man hittar mönster man gillar och som går att använda som grund när man har en tanke som man inte har något riktigt mönster på. 

Mönster: Cross-Over tunic
Tyg: från lokala tygaffären

måndag 1 december 2014

Sommarkänsla


Det här tyget syddes det mycket avi våras i de svenska hemmen. Jag var inget undantag även om jag missade första omgången tyget såldes. Det var en ny typ av mönster som inte funnits tidigare och det var nog stor lycka för den som producerade tyget för många meter såldes fort.

Jag ville ha något somrigt och det blev en cross-over med gröna kanter. Klänningen är inte jättemycket använd men när det blir vår och sommar kommer den fram igen.

Mönster: Cross-over Tunic
Tyg: Från lokala tygaffären