måndag 29 juni 2015

Tack för att du hjälpt mig växa



Storebror går sin sista vecka på förskolan denna vecka. Sen är det sommarlov för att efter det börja förskoleklass och fritids. För att tacka hans fröknar gjorde jag var sin väska. Hittade fina tyger i Ohlssons stuvlåda för gardintyger. Det hade kommit in ett helt gäng med Laura Ashley-tyger. Hittade fina tyger som ska bli gardiner men även dessa ovan som fick bli väskor till fröknarna. Väskorna är fodrade med ett påslakarna jag fyndade på loppis för något år sedan och sedan är övre kanten kantad med snedslå. Broderade deras namn på väskorna så att de skulle kännas än mer personliga. 
M fick rita var sitt kort till dem med texten: Tack för att du hjälpt mig växa!





måndag 22 juni 2015

Somrig "Walkaway dress" - Buttrick 4790


Inget toppen väder på midsommar, i alla fall inte när vi stod i kön till fiskedammskön. Regnet vräkte ner och det var liksom inte läge att avlägsna sig men barnen var klädda i regnkläder från topp till tå så dem gick det ingen nöd på. Vi föräldrar trängdes under ett antal paraplyer och klarade oss relativt bra.  Efter det när vi gick hem med våra gäster blev det helt okej väder och medan vi vuxna ordnade med maten sprang barnen ut och lekte. Det var en jättetrevlig midsommar med skratt och massa barn som hade det roligt tillsammans. 

Barnklädessömnaden har senaste tiden fått stryka på foten lite eftersom har har hittat så mycket jag vill sy till mig själv. Blusar, klänningar, byxor och baddräkter. Tiden räcker inte till! Har en massa mönster som ska sys, läser massor med bloggar, tittar på bilder mm mm. Men så äntligen infann sig tiden och jag ritade av mönstret till Buttrick 4790, sen fick det ligga ett tag. Mätte mig själv igen efter några veckor, då mätte jag även överbystmåttet och jämförde med bystmåttet. Döm om min förvåning när de var de samma, perfekt! Så jag klippte ut efter den storlek jag valt sedan tidigare och sydde ihop med franska sömmar. Är inte så många som ska sys, axelsömmar, de två kjoldelarna samt att sy fast dem i bakstycket - klart, förutom snedslån som ska runt hela klänningen. Testa... vad tusan den är ju på tok för lång i fram- och bakstycke. Provdockan fram och så testa och nåla upp lite (6 cm), testa på mig själv, sy en söm där jag nålat, prova - det blev bra, sy in sömmen i en fransk söm. Sen fick jag ringa ur fram- och bakstycke lite vid ärmhålen. Borde ha ringat ur halsöppningen lite men det glömde jag mellan gångerna jag sydde. 

När jag var nöjd med passformen började jag kanta fållen. Om nån undrar om en helcirkelkjol har lång fåll så kan jag meddela att den har det, jättelång! Gjorde det dock enkelt för mig och kastade först med overlocken sedan veck jag upp, strök och sedan sydde med raksöm. Det syns inte mycket eftersom tyget är så pass mönstrat. 

När det var klart var det dags för snedslån. Jag hade bävat lite för den men köpt mig samtidigt som mönstret en speciell pressarfot för just snedslå och den fungerade perfekt. Det som var knöligast var i halsen där start och slut skulle vara vid en axelsöm samt att snedslån skulle vara vikt. Fick pilla lite men tillslut blev det bra. 


Knapparna löste jag med tryckknappar. Fina lite mörkare med ankare. Tyget är köpt på Ohlssons tyger i Linköping. De sålde för ett tag sedan lite olika tyger för 30 kr/m. Det är är ett vävt tyg som ändå är lite stretchigt och har en viss glans, troligtvis en polyesterblandning. Sneslån kommer från Bibbis och jag köpte betydligt mer än jag behövde.

Bilderna visar förutom klänningen en blek Linnéa med konstig min och så kan en ju undra vad min stortå gör på de första bilderna :)



torsdag 11 juni 2015

Resten av tröjorna

På 14 dagar sydde jag 14 tröjor till barnen. Det var länge sen sist jag var så produktiv, men en skön känsla när det händer. Nu när jag är klar med dessa så ska jag sy klart en klänning till mig själv. Sedan står en blus på tur.

Glasstyg passande sommaren. Dock inte passande två barn som kommer att äta glass med tanke på bakgrunsfärgen, eller icke färgen. Men de är fina så länge det varar.

Söta pinvinbebisar.

Lillebror fick för ett tag sedan en långärmad tröja i detta tyg. Och storebror ville ha en han med men för att tyget skulle räcka blev det korta ärmar.


tisdag 9 juni 2015

Dåligt med uppdateringar


Ja, det är dåligt med uppdateringar. Jag syr en del men bloggen prioriteras bort. Här nedan kommer några tröjor som är sydda till mina barn. 


Dessa tyg kommer från två olika tygproducenter men gick fin i färg. Kul när det är går att kombinera flera olika mönstrade tyger. Det blev tre likadana tröjor i denna kombination. Arbetar just nu på att ta slut på lite tyger hemma, det liksom svämmar över. Mina barn får var sin och sedan ska en ges bort. 


Det största barnet i familjen behöver långärmat och det fick det bli av det här tyger som har legat i hylla ett bra tag. När lillebror fick se det så önskade han sig en tröja i det tyget med. Får se om det blir så framöver.


Varsin hästtröja var jag tvungen att sy oxå. Dessa åkte på i morse på båda barnen. Jag är lite irriterad på mig själv att jag inte tittade på tyget om det fanns någon rak linje att följa när jag klippte. Följde trådraken vilket fick som följd att horisonten lutar. Förhoppningsvis är det mest jag som stör mig på det. 

Senapsgult och grått är en favoritkombo, det var självklart val av kantband till detta tyg. En var till syskonen.